Goedemorgen beste duivenvrienden. Deze keer een wat late update omdat de uitslagen pas laat waren uitgerekend aangezien voor de deelnemers aan Argenton het klokken lichten pas gisteravond laat plaatsvond. Inmiddels is de uitslag van Varsseveld bekend en die was voor ons slecht. Zo slecht zoals we dat in jaren niet hebben meegemaakt. We hadden 25 jonge duiven mee en draaien er slechts twee op paper. Hoe kan dat? Tsja, dat vroegen wij ons natuurlijk ook af. Afgelopen donderdag hebben we de jonge duiven nog getraind vanuit Sint Nicolaasga (eerder was het slecht weer) en daarvan hadden de jongen al dik een uur werk. Beetje vreemd, dachten we toen al, want waarom komt die routine er maar niet in zodat ze als een streep naar huis gaan? Ze waren immers die ochtend al los geweest en daarna heel iets gevoerd. Een dag later zat de 15-487 er niet fit bij. Ook een apart signaal, want dit schitterende doffertje was eerder altijd topfit. Toen we dan gisteren de duiven opnieuw net zo slecht kregen als vanaf Zutphen vorige week, had Albert halverwege het concours de microscoop al op tafel staan. Voorafgaand aan de jonge-duivenvluchten hadden we het hok 'schoon', maar nu vertrouwden we het niet! En verdikke... Van de zes jonge duiven die we uit het hok pakten hadden er 2 een zware geelbesmetting ('drie kruisjes'), 2 een normale besmetting ('twee kruisjes') en de laatste 2 waren 'schoon'. De jongen hebben nog gisteravond een capsule opgestoken gekregen met daarin 50 mg aan werkzame stoffen (o.a. ronidazole en metronidazole). De drinkpot wordt de komende dagen grondig gereinigd en niet meer dan nodig op het hok gehouden en ook treden we op tegen bijkomende luchtweginfecties. Nood breekt wet. Met deze medische interventie plus een training de komende week hopen we de jongen komend weekend ietsje beter te hebben, over veertien dagen hopelijk weer 'redelijk' en misschien op de NPO vluchten weer 'goed'. Wy litte de kop net hingjen! Voor ons weer een leerschool: je moet de jonge duiven kerngezond hebben en daarvoor moet je superscherp op het jonge puberspul letten!
Mijmeringen
Dat brengt ons ook bij wat mijmeringen over hoe we de duivensport nu aanpakken en ervaren. We genieten erg van de duivensport, maar eigenlijk... eigenlijk... willen we veel beter presteren. Ons ambitieniveau is hoog. We hebben - zo denken we - ook een hok met goede duiven. We zijn echter te beperkt in bijvoorbeeld tijd en ruimte om die ambitie ook waar te maken en eruit te halen wat erin zit. En dat wringt bij ons drietjes nog wel eens. Met alle drie een drukke baan en een jong gezin is er simpelweg vaak te weinig tijd om de duiven tiptop te krijgen en met de top mee te draaien. Veel jonge liefhebbers met een gezin en fulltime baan kennen dit probleem en stoppen dan een tijd met de duivensport of richten zich enkel op het meerdaagse fondspel. Om uit die spagaat van 'wel willen maar niet altijd in staat zijn' te komen, vlogen we eerdere jaren alleen met duivinnen. Dat stelde ons in staat om de beperkte tijd, aandacht en hokruimte die er was, volledig te richten op dat ploegje. Dat werkte aardig en resulteerde twee jaar op rij in het hokkampioenschap Midfond in het samenspel. Misschien moeten we na dit 'tussenjaar met beide geslachten' weer terug naar die focus. Ook schiet ons hok trouwens bij bepaalde weersomstandigheden tekort. Deze winter gaan we nadenken over hoe we verder willen met duiven. Misschien wel weer alle tijd en aandacht op de duivinnen richten en forse aanpassingen plegen aan het hok. We gaan er over in beraad.
Over bovenstaande gedachten, slechte vluchten en geconstateerde besmettingen schrijven we hier trouwens heel open. Want geheimen in de duivensport hoef je niet te bewaren: ze bestaan simpelweg niet. Ergens lazen we eens: 'goede duiven op een goed hok en een liefhebber die alles ziet'. Dat is de enige en echte formule om in de duivensport hard te presteren. Lukt dat niet? Dan moet je eerst naar jezelf kijken en het niet zoeken in vermeende geheimen of wondermiddeltjes.
Felicitaties
Dan nog de hartelijke felicitaties aan Fokke en Henk van der West. Twee nieuwe leden die dit jaar met de jonge duiven ze prachtig krijgen en gisteren zelfs de eerste prijs in de club. Goed om te zien dat de vereniging in de breedte weer sterk wordt: er zijn al veel verschillende liefhebbers geweest die een periode van vorm hadden en eerste prijzen wonnen. Geniet ervan, mannen, van harte gegund!
Foto's
Tot slot nog een paar aardige plaatjes van afgelopen week en weekend...
Goedenavond allemaal. Vanavond hebben we ingekorfd voor alweer de tweede vlucht voor de jonge duiven. De reis in de vrachtwagen zal dit keer waarschijnlijk gaan via de A50 langs Zwolle en Arnhem en via de A12 en A18 tot de wagens stoppen in het mooie achterhoekse Varsseveld. Voor ons zo'n 133 km. Van de vorige vlucht hebben we 26 van de 28 duiven thuisgekregen en hielden we die vlucht nog een duifje thuis (de 15-485) die we eerder die week ophaalden uit Wolvega. Duifje 27 werd dinsdag gemeld uit het Drentse Gieten, die hebben we woensdag opgehaald. Het ging om de 15-479. Dit mooie blauwe doffertje 'brak de duivenmand bijna af' toen hij opgehaald werd. Eenmaal losgelaten in de tuin, spurte hij in een streep naar de klep, liep naar binnen, dronk een slok water om vervolgens drie kwartier te gaan vechten met een andere doffer die nu zijn plekje had ingenomen. Karaktertje! Dat zien we graag. Helaas moesten we deze week ook een jong verwijderen van het hok omdat deze er opnieuw niet fris bijzat. De uit Gieten gehaalde 15-479 laten we dit weekend nog thuis, evenals de 15-487 die ons niet helemaal aanstond. Zodoende hebben we vanavond 25 pubers in de strijd. Alhoewel strijd... Vorm en ervaring is er nog niet, dus voor ons ligt de nadruk dit weekend echt op trainen. We hopen op een goede thuiskomst en wat meer prijsduiven dan vorige week. Zoals het nu lijkt is er morgen in de vroege ochtend eerst nog wat mist. Daarna prima vliegweer met een wind uit ZO tot Z. Lossen rond 8.00 of 9.00 uur? We gaan het zien. Morgen in ieder geval weer op tijd uit de veren. Iedereen veel plezier en tot later voor een update...